Talent
Talent praktijkprogramma voor nieuwe mediamakers
Bij D2D Media vinden nieuwe makers een geborgen plek om zich verder te ontwikkelen op documentaire-gebied. Als onafhankelijk producent helpen wij een nieuwe maker om het talent echt tot bloei te brengen.
De stap naar de het maken van documentaires kan vrij groot zijn: zeker voor net-afgestudeerden, of nieuw talent uit een ander vakgebied. Omdat de media-industrie werkt met zzpʼers is het voor onervaren makers niet gemakkelijk om stappen te zetten in het vakgebied. Door het vak te leren van ervaren makers krijgen nieuwe makers eerder grip op de praktijk en hebben zij meer kans om zich verder te ontwikkelen.
Hoe werkt het?
De inhoud van het talentontwikkeling programma kan worden afgestemd op het talent van een nieuwe maker. Door het grote netwerk in Zuid-Nederland zijn er voldoende vakmensen die kunnen meewerken om het programma verder in te vullen. Denk aan kennis over camera, geluid, regie of script.
Het talentprogramma van D2D Media is geschikt voor onder andere:
Afgestudeerde media vakmensen in film, journalistiek, camera en geluid etc.
Nieuw talent, of omscholers, die een carrière switch willen maken naar een mediavakgebied.
Grafisch vormgeving en motion-designtalent
Script en teksttalent
Eventuele andere media vakgebieden.
Hoe gaat het in z’n werk?
Kom kennismaken en vertel wie je bent, wat jouw dromen zijn en de ideeën die je hebt. Als je al een filmplan hebt geschreven, kunnen we meteen stappen zetten;
De producent helpt je een gedegen filmplan te schrijven en brengt deze onder aandacht van relevante media;
Bij interesse van een omroep helpt de producent jou tijdens het maken van de documentaire;
Als deze af is zullen wij deze verder verspreiden en aandacht geven.
Wat kost het?
Helemaal niets! De producent krijgt een fee als de documentaire wordt geaccepteerd en gefinancierd. Als het niet lukt om het plan te verkopen, gaan we gewoon iets anders proberen.
Deze talenten hebben eerder een documentaire gemaakt met D2D Media. Lees hier de ervaring van Nina van Vlokhoven en bekijk de documentaire:
https://www.omroepbrabant.nl/tv/programma/9900254/Onze-tocht
Artikel Nina:
Nieuwe documentairemaker in de dop: Nina
Nina is derdejaars Audiovisueel Specialist aan Sint Lucas in Eindhoven. Ze was op zoek naar een stageplek in de documentaire richting en vond dat bij D2D Media. Tijdens haar stage heeeft Nina haar eigen documentaire mogen maken. Onze Tocht gaat over haar opa en zijn liefde voor de Elfstedentocht. De docu wordt zelfs binnenkort uitgezonden bij Omroep Brabant. Een grote prestatie voor een achttienjarige student.
Een gevoelige snaar
Voor Nina was het eigenlijk al langer duidelijk dat ze de documentaire kant op wilde gaan. In het tweede jaar van haar opleiding heeft ze een korte film gemaakt over haar broertje. Haar broertje heeft autisme en zij volgt hem met haar camera in zijn dagelijkse leven. Toen ze merkte dat de mensen aan wie ze het liet zien geëmotioneerd werden, wist ze dat ze een verhaal kon vertellen dat een gevoelige snaar raakte.
In het derde jaar moest ze een stage van een half jaar doen. Toen ze ging zoeken, vond ze vrijwel meteen D2D Media. Daan reageerde dezelfde avond nog op haar email. Inmiddels was ze al begonnen aan haar nieuwe documentaire-project over haar opa en zijn herinneringen over de Elfstedentocht. De eerste beelden nam ze mee op het gesprek met Daan om het aan hem te laten zien. Ze mocht stage komen lopen waar ze haar project verder heeft uitgewerkt en geperfectioneerd. Zo ver zelfs, dat Omroep Brabant het gaat uitzenden.
“Eigenlijk al 18 jaar lang heeft mijn opa het over de Elfstedentocht. Omdat je die verhalen al zo lang hoort, denk je op gegeven moment ʼja ja, het zal welʼ, totdat ik op een dag besefte dat hij wel een goed karakter was om een documentaire over te maken. Ik zag hoe hij erover praatte en hoeveel liefde erin zat. Hij meende echt woord-voor-woord en kwam uit de bodem van zijn hart als hij daarover vertelde”.
Hier heeft ze veel van geleerd: “Door Daan heb ik een andere visie gekregen op het verhaal dat ik wilde vertellen. Hij heeft mij vooral geholpen om het praktisch aan te pakken. Hij zei bijvoorbeeld wie ik moest gaan bellen, wat ik moest regelen en wat er nog bijgedraaid moest worden. Dat was voor mij een hele grote stap want ik ben van nature wel stil. Dat was heel leerzaam.”
Toekomst
Naast haar eigen project heeft Nina ook meegelopen met draaidagen, en heeft ze ook zelf ervaring opgedaan met regie, productie en montage voor klanten zoals Technische Universiteit Eindhoven en de Bibliotheek. De stage was leerzaam en heeft geleid tot een mooie documentaire die wordt uitgezonden op Omroep Brabant.
Wat gaat dit nieuwe filmtalent nu doen? Nina weet wel zeker dat ze verder wil gaan in de richting van documentaires maken, maar heeft nog geen plannen voor en na haar afstuderen. In de toekomst wil ze zich verder ontwikkelen in documentaires - en mogelijk nog verder studeren.